Hayatta Kalan Son Titanik Menüsü Açık Artırmada 100.000 Dolardan Fazla Fiyata Satıldı… Titanik’te Akşam Yemeğinde Ne Yediler?

11 Nisan 1912’de sunulan menünün orijinal yaldızlı yazısı artık görünmüyor.

Titanik’te akşam yemeğinde ne yediler?

Söz konusu menünün içeriği, cankurtaran filikalarına hazırlanırken menüyü kim almış, Victoria pudingi nedir gibi ilginç soruları gündeme getiriyor.

İkincisinin cevabı daha kolaydır. Söz konusu akşam kayısı ve Fransız dondurmasıyla servis edilen haşlama tatlısı, un, yumurta, reçel, brendi, elma, kiraz, kabuk, şeker ve baharatların karıştırılmasıyla hazırlanıyor. 11 Nisan 1912’de bunu istiridye, somon, dana eti, kalamar, ördek ve tavuk izledi; patates, pirinç ve yaban havucu püresiyle servis edildi; tüm yemekler “Beyaz Yıldız” logosunun altında bir kartta listelenmiştir.

Müzayede evinin müdürü Andrew Aldridge, 1.500 kişinin ölümüne yol açan gemi kazasından birkaç birinci sınıf menünün kurtulduğunu ancak bu gece itibariyle hiçbirinin hayatta kalmadığının bilinmediğine inanıyor. “Dünya çapında birçok müzeyle ve Titanik koleksiyoncularımızdan birkaçıyla konuştum” dedi ve ekledi “ve bunun gibi bir menüyü hiçbir yerde bulamıyorum.” Kopya, merhum Kanadalı amatör tarihçi Len Stevenson’a ait bir fotoğraf albümünde bulundu.

4 Nisan 1912 akşamı gemi bir buzdağına çarptıktan sonra battığında 1.500’den fazla yolcu ve mürettebat hayatını kaybetti. Bu, menünün 15 Nisan sabahı Atlantik Okyanusu’nun buzlu sularına maruz kaldığı veya bu soğuk sulara maruz kalan bir hayatta kalan kişiyle birlikte gemiden ayrıldığı veya geminin yüzünde bulunduğu anlamına gelebilir.

Satıştaki diğer ürünler arasında, bir yolcunun üzerinde bulunan ve şu anda 97.000 £’a satılan bir İsviçre cep saati yer alırken, muhtemelen kurtarma operasyonu sırasında kullanılmış olan çizimlerin bulunduğu güverte battaniyesinin değeri de 96.000 £ olarak belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir