“`html
T24 Politika
Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Azerbaycan Parlamentosu’nun 106. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında ADA Üniversitesi’nde düzenlenen “Kamu Diplomasisinde Parlamentoların Rolü: Azerbaycan-Türkiye Örneği” başlıklı yuvarlak masa toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.
Oktay, devletlerin uluslararası hedeflerine ulaşabilmeleri için yürüttükleri müzakere ve ikna faaliyetlerine vurgu yaparak, diplomasinin insanlık tarihi boyunca var olduğunu belirtti. Diplomatik başarı için güçlü bir siyasi irade, müzakere yeteneği ve ikna kabiliyetinin gerekliliğine dikkat çekti.
Ayrıca, ordunun ve ekonominin gücünü de diplomasi için hayati bir unsur olarak tanımlayan Oktay, etkin politikacı ve diplomatların mevcut potansiyeli hayata geçirmede önemli rol oynadığını ifade etti. Sert ve yumuşak gücün, ülkelerin diplomatik başarılarını belirleyen ana etkenler olduğunu öne sürdü.
Diplomaside Kamu Diplomasisinin Önemi
Hızla gelişen teknolojik yenilikler ve küreselleşmenin toplumlar üzerindeki etkilerini analiz eden Oktay, diplomasi alanında kamu diplomasisinin rolünün giderek ön plana çıktığını anlattı. Bu tür faaliyetlerin ana amacının yabancı ülkelerdeki halklarla uluslararası kamuoyunun bilgilendirilmesi gerektiğini kaydetti.
Oktay, kamu diplomasisinin üç temel amacını şu şekilde sıraladı: “Birincisi, ülkeler arası dezenformasyon ile etkin mücadeledir. Dijital çağda yanlış bilgilerin hızla yayıldığı günümüzde, kamu diplomasisi büyük bir önem taşımaktadır. Facebook, TikTok, Youtube gibi dijital platformlar, toplumların bilgi edinme kaynakları haline geldi ve bu platformlarda dezenformasyonla mücadele stratejilerinin geliştirilmesi çok kritiktir.” dedi.
Dijital platformların toplumu, özellikle gençleri yönlendirmedeki rolüne dikkat çeken Oktay, Romanya’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini örnek gösterdi. Çin merkezli TikTok’un ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkelerde endişe kaynağı olduğunu belirtti ve yapay zeka ile ilişkilendirilebilecek dezenformasyon tehlikelerine değindi.
Yerli ve milli olmanın önemine de vurgu yapan Oktay, 2. Karabağ Savaşı sürecinde Azerbaycan’ın uluslararası medyada yanlış bir imajla, işgalci olarak gösterildiğini söyledi. “Bu olumsuz algılarla mücadele etmek, gerçekleşmeden önce önemlidir. Algı ve gerçeklik arasındaki farkı iyi ayırt etmeliyiz. Maalesef bugün gerçeklikten çok, algının baskın olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Türkiye ve Azerbaycan olarak bu konuda sürekli çaba harcıyoruz.” şeklinde konuştu.
Oktay, kamu diplomasisinin ikinci hedefinin belirli temel tezlerin uluslararası arenada benimsenmesi için çaba göstermek olduğunu belirtirken, Türkiye ve Azerbaycan’ın Kıbrıs, Doğu Akdeniz ve Karabağ konularındaki politikalarının bu süreçte önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.
Üçüncü hedef olarak, devletler ve halklar arasında kalıcı güvenin tesis edilmesi gerektiğini belirten Oktay, bu konuda TİKA, YTB, Kızılay ve AFAD aracılığıyla gerçekleştirilen yardımlara, bilim, eğitim, kültür ve spor faaliyetlerine dikkat çekti.
Türkiye-Azerbaycan Ortak Kamu Diplomasisi Faaliyetleri
Oktay, dost ve müttefik ülkelerin güçlerini bir araya getirmesinin kamu diplomasisinin önemli bir özelliği olduğunu dile getirerek, şu ifadeleri kullandı: “Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ortak kamu diplomasisi faaliyetleri, kardeş ülkelerimiz arasındaki dayanışmanın bir simgesidir. ‘Güçlerimizi birleştirelim’ diyerek, basın ve uluslararası kamu diplomasisi alanında ortak kurumlar kurduk. Bu sayede daha etkili sonuçlara ulaşıyoruz. Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ile bu süreci daha ileriye taşımak istiyoruz.”
Oktay, kamu diplomasisinin bir diğer önemli bileşeninin parlamenter diplomasi olduğunu belirterek, “Uluslararası platformlarda Azerbaycan konusunu her zaman gündeme getiriyoruz. Karabağ meselesi de dahil olmak üzere iki ülkenin arasındaki barış sürecini masaya yatırıyoruz. Üçüncü ülkelere de şunu öneriyoruz: ‘Ermenistan’la iyi ilişkileriniz varsa, barış anlaşmasını destekleyin; Azerbaycan’la iyi ilişkileriniz varsa da, onu teşvik edin. Ancak iki ülke arasında arabuluculuk yapmaktan kaçının.'” dedi.
“Azerbaycan ve Türkiye, Her Zaman Birbirinin Yanında Olacak”
Oktay, “Uluslararası düzenin büyük değişimlere açık olduğu bu dönemde, kurduğumuz ortaklıklar her alanda devam edecektir. Bu bağlamda Türkiye ve Azerbaycan, ‘iki devlet, tek millet’ anlayışıyla her koşulda birbirlerinin yanında olacaktır.” diyerek sözlerini sonlandırdı. (AA)
Seda Bakan ve Hadise’nin ‘Esas Oğlan’ı Gerçekten Türk İşi Sex and the City Mi? |
Günün Öne Çıkan Haberleri… TIKLAYIN – Sembol kent Dera HTŞ’nin kontrolüne geçti, DSG petrol bölgesi Deyrizor’da kontrolü sağladı; SMO, Münbiç’e saldırı başlattı TIKLAYIN – Wanda Nara’ya yasa dışı bahis soruşturması! TIKLAYIN – Murat Yetkin: Şam’ın çöktüğünü Tahran da anladı, Ankara anlayamıyor TIKLAYIN – Beylikdüzü’ndeki patlamada bina sakinlerinin WhatsApp yazışmalarına ulaşıldı TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: Milaslı köylü kadın dünyaca ünlü Michelin listesine nasıl girdi? TIKLAYIN – 18. yüzyıl katedrali bugün kapılarını yeniden açıyor: 2019’daki Notre Dame yangınından hafızalara kazınan fotoğraflar… |
“`