Welcome to Our Website

Yılda 2.2 trilyonu çöpe atıyoruz

Ceyda Ulukaya – Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın bu yıl yayımladığı rapora göre, Türkiye milli gelirinin yüzde 15’i olan 2 trilyon 250 milyar lirayı israf ediyor. Raporda bu miktarla her biri 1 milyon 700 bin lira değerinde 1 milyon 323 bin konut yapılarak konut sorununun çözülebileceğine işaret ediliyor.  

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın bu yıl yayımladığı 2023 Türkiye İsraf Raporu, geçtiğimiz yıl verilerine dayanarak farklı alanlarda israfın önlenmesine yönelik öneriler sunuyor. 

16 bin hastane kurulabilir 

2022 yılında Türkiye milli gelirinin yüzde 15’ine denk gelen 2 trilyon 250 milyar liranın israf edildiğine yer verilen raporda, bu miktarla verilebilecek diğer hizmetler şöyle sıralanıyor: 

“Her biri 1 milyon 700 bin lira değerinde 1 milyon 323 bin konut yapılabilir ve konut sorunu çözülebilir. Her biri 600 yataklı ve tanesi 140 milyon lira değerinde 16 bin 71 hastane kurulabilir. Her biri 13 milyon 200 bin lira değerinde 16 derslikli 170 bin 454 ilkokul ve ortaokul yapılarak, eğitimde fiziki kapasite artırılabilir.” 

Gıda israfının yüzde 61’ini evsel atıkların, yüzde 26’sını hizmet sektörünün yüzde 13’ünü ise perakende sektörünün oluşturduğuna değinilen raporda, Türkiye’nin gıda krizinin neden olduğu riskler konusunda en ağır risk altındaki ilk 11 ülke arasında yer aldığı vurgulanıyor. Raporda, elektronik atıkların günümüzde en hızlı büyüyen atık çeşidi olduğuna dikkat çekilerek, “Çamaşır ve tost makinelerinden tablet bilgisayarlara kadar çeşitli elektrikli ve elektronik atık ‘dağının’ 2030’a kadar yılda 74 milyon ton artacağı öngörülmektedir” deniliyor. 

Su israfını nasıl önleyebilirsiniz?

Raporda su israfını önlemek adına yer verilen önerilerden birkaçı şöyle: 

Sebze ve meyveleri akan su altında yıkamak yerine su dolu kapta bir süre bekletin. Sebze ve meyveleri yıkadığınız su ile çiçeklere su verin. 

Kirlileri bulaşık makinesine koymadan önce dakikalarca sudan geçirmeyin. 

Bulaşıklarınızı elde yıkamayın. 

Bulaşık ve çamaşır makinesini tamamen dolduktan sonra çalıştırın. 

Duş süresini 10 dakikayı geçmeyecek şekilde ayarlayın. 

Suyun sıcağa dönmesini beklerken akan suyu ziyan etmeyin. Bir kova içinde biriktirerek başka bir alanda kullanın. 

Dişlerinizi fırçalarken, tıraş olurken, ellerinizi yıkarken musluğu boş yere akıtmayın. 

Sebepsiz yere sifonu kullanmayın. Sifonu her çektiğinizde 9 litre su harcarsınız. 

Su sayacınızı kontrol edin. Ne kadar su harcadığınızı görmeniz tasarruf konusunda sizlere destek olacaktır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir